Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι μυκητολογία?

Η Μυκητολογία είναι επιστήμη για τα μανιτάρια. Μελετά τη μορφολογία, τη φυσιολογία και όλες τις άλλες βιολογικές ιδιαιτερότητες, που είναι ιδιάζουσες για τα περισσότερα μανιτάρια, θέτοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θεραπευτικά μανιτάρια και τις ιδιότητές τους. Με τον όρο «μυκητοθεραπεία» στη Δυτική Ευρώπη και πρόσφατα – στη Βουλγαρία καθορίζεται ειδικά η θεραπεία με φαρμακευτικά μανιτάρια.

Πού μπορώ να βρω μυκητολόγο, ο οποίος να με βοηθήσει?

Όλοι οι γιατροί και φυσικοπαθολόγοι, μέλη του «Συλλόγου περί θεραπευτικών μανιταριών Βουλγαρία» είναι εξαιρετικά ειδικευμένοι και εκπαιδεύονται να δουλεύουν με τα φαρμακευτικά μανιτάρια από Γερμανούς και Ρώσους λέκτορες μυκητολόγους. Παρακαλούμε, απευθυνθείτε στα αναφερόμενα σε αυτή την ιστοσελίδα τηλέφωνα στα μέλη του Συλλόγου.

Μπορώ να παίρνω φαρμακευτικά μανιτάρια και κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας?

Ακριβώς κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας θεραπείας είναι επιθυμητό να λαμβάνονται φαρμακευτικά μανιτάρια, είναι ακόμα καλύτερο να αρχίζετε την πρόσληψή τους πριν από τη θεραπεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες που αποδείχνουν ότι η πρόσληψη των φαρμακευτικών μανιταριών κατά τη διάρκεια μιας χημειο-θεραπείας μειώνει σημαντικά τις παρενέργειες.

Υπάρχει αλληλεπίδραση με φάρμακα?

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανυσηχιας ως προς την ταυτόχρονη πρόσληψη των θεραπευτικών μανιταριών και άλλων φαρμακευτικών μέσων.

Ποια είναι η σωστή δοσολογία?

Η δοσολογία εξαρτάται από τον τύπο του παραπόνου, καθώς και από τον ασθενή. Όλα είναι αυστηρά ατομικά. Σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση είναι καλό να συμβουλευτείτε ειδικό.

Κανονική δοσολογία: Εκχύλισμα: από 0,25 έως 1 γρ. την ημέρα

Μορφή σκόνης από 2 έως 5 γρ. την ημέρα

Διάρκεια πρόσληψης: τουλάχιστον 3 μήνες

Υψηλή δοσολογία: η διπλασιασμένη δόση˙ πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον από 1 έως δύο μήνες

Προφυλακτικα: περίπου το μισό της κανονικής δοσολογίας

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη διάρκεια πρόσληψης όπως είναι στη φαρμακευτική αγωγή. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εθισμού ή παρενέργειας. Αντιθέτως: η τακτική πρόσληψη των θεραπευτικών μανιταριών είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα!

Δύναται να καταστραφούν τα συστατικά, εάν το μανιτάρι λαμβάνεται υπό μορφή αφεψήματος/τσαγιού?

Το αφέψημα σε καμία περίπτωση δε βλάπτει τα ιχνοστοιχεία, αντιθέτως. Τα συνδεδεμένα με το ανοσοποιητικό σύστημα συστατικά, με αυτόν τον τρόπο δεν καταστρέφονται. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν συχνά αφέψημα τσαγιού. Μόνο οι βιταμίνες από την ομάδα Β δύναται να μειωθούν.

Μπορώ να διεξάγω θεραπεία με θεραπευτικά μανιτάρια χωρίς να συμβουλευτώ ειδικό?

Ναι, μπορείτε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λαϊκοί θεραπευτές και ορισμένοι γιατροί, οι οποίοι γνωρίζουν τη μυκητοθεραπεία και μπορούν να σας δώσουν συμβουλή. Πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο τμήμα «θεραπευτές». Θα πρέπει όμως να ενημερώσετε τον θεράποντα γιατρό σας.

Μπορώ ταυτόχρονα να λαμβάνω και άλλα συμπληρώματα διατροφής?

Αυτό που ειπώθηκε για τα φαρμακευτικά μέσα ισχύει και εδώ. Σε πρόσθετη πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών, μετάλλων κ.α. θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην συγκεκριμένη περίπτωση˙ πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσον είναι αναγκαίο να λαμβάνονται άλλα συμπληρώματα, έχοντας υπ΄όψην, ότι τα ίδια τα μανιτάρια περιέχουν πολλά βιολογικά ενεργά συστατικά.

Μπορώ να διακόψω την πρόσληψη των μανιταριών σε υψηλή αρτηριακή πίεση, χωρίς να συμβουλευτώ γιατρό?

Όχι. Όταν η αρτηριακή πίεση ρυθμίζεται χάρην μιας μυκητοθεραπείας, δεν συστήνεται η απότομη διακοπή της πρόσληψης της. Αυτό πρέπει να γίνει σιγά σιγά.

Μπορώ να συνδυάζω τα θεραπευτικά μανιτάρια?

Τα θεραπευτικά μανιτάρια αλληλοσυμπληρώνονται, δηλ. δρουν συνεργικά. Γι΄αυτό συχνά συνιστάται να λαμβάνονται ταυτόχρονα. Η δοσολογία θα μείνει η ίδια, αλλά η αποτελεσματικότητα θα είναι μεγαλύτερη. Συνδυασμός σκόνης και εκχυλίσματος είναι επίσης δυνατός.

Στην πρόσληψη συνδυασμού διαφόρων μανιταριών, οσαύτως δεν θα πρέπει να υπερβαίνεται σημαντικά η βέλτιστη δοσολογία ή να μειώνεται.

Μπορώ να παίρνω τα θεραπευτικά μανιτάρια για προφυλακτικούς σκοπούς?

Ναι! Κατέχουν ανοσοενισχυτικό, αντιοξειδωτικό δυναμικό, το οποίο μας προστατεύει από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, από διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και από αλλεργίες, αυτοάνοσες ασθένειες, ακόμη και από καρκίνο.

Μπορεί μέσω κάψουλας με εκχύλισμα θεραπευτικού μανιταριού να κολλήσουμε τη νόσο των τρελών αγελάδων?

Όχι, σε ορισμένους προμηθευτές οι κάψουλες δεν είναι από ζελατίνη, αλλά από 100% κυτταρίνη. Με αυτόν τον τρόπο, οι χορτοφάγοι μπορούν να καταναλώνουν τα μανιτάρια χωρίς ανησυχίες. Ενημερωθείτε όταν τα αγοράζετε από τι υλικό είναι κατασκευασμένες οι κάψουλες.

Θα πρέπει να μειώσω την κατανάλωση ψωμιού κατά τη διάρκεια πρόσληψης των θεραπευτικών μανιταριών?

Όχι. Όπως τα μανιτάρια σε σκόνη, έτσι και το εκχύλισμα μανιταριών δεν περιέχουν θερμίδες, έχουν όμως υψηλή διατροφική αξία.

Είναι επιβλαβή τα μανιτάρια αν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε τα θεραπευτικές μανιτάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο αφού συμβουλευτείτε θεραπευτή.

Είναι κατάλληλα τα θεραπευτικά μανιτάρια για παιδιά?

Ναι. Χρησιμοποιούνται ακόμα και για βρέφη. Στα παιδιά έχει τεκμηριωθεί η επιτυχής θεραπεία της νευροδερματίτιδας, αλλά και άλλων παθήσεων, επειδή ο οργανισμός τους δεν είναι τόσο επιβαρυμένος. Κατ΄αρχήν συνιστάται βαθμιαία αύξηση της δόσης, επειδή το πεπτικό σύστημα είναι ακόμα ευαίσθητο και τα μανιτάρια μπορούν να προκαλέσουν αέρια. Για τα παιδιά συνιστώνται κυρίως υπό μορφή σκόνης, αν και είναι απολύτως δυνατό να θεραπεύονται και με εκχύλισμα, παραδείγματος χάρη σε περίπτωση λευχαιμίας.

Θα πρέπει να πάψω την πρόσληψη των θεραπευτικών μανιταριών πριν από εγχείριση?

Δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα μανιτάρια καταστέλλουν την πήξη του αίματος είναι καλό να διακόψετε τη πρόςληψη τους μία εβδομάδα πριν από τη εγχείριση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μανιτάρι Αουρικουλάρια.

Μετά από πόσο καιρό μπορώ να περιμένω αποτελέσματα από τη θεραπεία?

Συχνά η επίδραση γίνεται αισθητή ακόμα μετά από τις πρώτες ημέρες. Σε χρόνιες παθήσεις αυτό γίνεται περίπου μετά από 4-6 εβδομάδες.

Πότε και πώς θα έπρεπε να καταναλώνονται τα θεραπευτικά μανιτάρια?

Για καλύτερη επίδραση τα μανιτάρια θα πρέπει να προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα με περισσότερο νερό. Μπορεί να αποτραπεί το πρήξιμο στομαχιού, εάν η ημερήσια δόση κατανεμηθεί σε τρεις χορηγήσεις. Μην ξεχνάτε να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Τι σημαίνει AHCC?

Αυτή η συντομογραφία χρησιμοποιείται για την ουσία Active Hexose Correlated Compound, η οποία εξάγεται με εκχύλιση μίγματος από το μυκήλιο του θεραπευτικού μανιταριού. Πρόκειται για έναν μονοσακχαρίτη. Δυστυχώς η ουσία αυτή δεν έχει μελετηθεί ακόμα τόσο καλά όπως τα περιγραμμένα στο φυλλάδιο μανιτάρια˙ δεν υπάρχουν επαρκείς κλινικές μελέτες, αλλά ο τρόπος επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών είναι προφανώς ο ίδιος. Επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για το είδος μανιταριών από τα οποία προέρχεται το μυκήλιο και διότι το προϊόν είναι πολύ ακριβό, δεν θα το συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα.

Τι είναι η Μυκητίαση?

Η μυκητίαση είναι ασθένεια που συναντάται στα μανιτάρια. Συχνά προκαλείται από το ζυμομύκητα Candida albicans, ο οποίος δεν έχει τίποτα το κοινό με τα θεραπευτικά μανιτάρια. Η Κάντιντα μπορεί να βλάψει σημαντικά την φυσική ισορροπία των μικροοργανισμών στα έντερά μας, αλλά και αλλού (στον κόλπο, στο δέρμα) μέσω της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής της˙ αυτό επηρεάζει κακώς την υγεία μας. Κυρίως κατά την αντιβιοτική θεραπεία πολλοί ωφέλιμοι μικροοργανισμοί καταστρέφονται και έτσι η Κάντιντα συχνά παίρνει τον έλεγχο των πραγμάτων.

Ποιες παρενέργειες είναι γνωστές?

Μια μυκητοθεραπεία δεν έχει τις παρενέργειες, οπου είναι γνωστές στην φαρμακευτική αγωγή, το οποίο είναι το μεγάλο πλεονέκτημά της. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες και μπορούν να αντιδράσουν αλλεργικά στα μανιτάρια όταν καταναλώνονται τακτικά. Κάποιοι αντιδρούν στο Σι-Τάκε*, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται σε υψηλή δοσολογία ή στην πρόσληψη εκχυλίσματος. Εμφανίζεται εξάνθημα με φαγούρα. Εδώ πρόκειται για αποτοξίνωση, η οποία γίνεται από το δέρμα. Επειδή το εξάνθημα είναι πολύ δυσάρεστο, η δόση θα πρέπει να μειωθεί˙ πρέπει να περάσετε σε θεραπεία με άλλο μανιτάρι ή να πάψετε τη θεραπεία. Υπάρχουν και περιπτώσεις διάρροιας κατά τη κατανάλωση του μανιταριού Schopftintling, που μειώνει το σάκχαρο ή περιπτώσεις πρηξίματος του στομάχου κατά τη πρόσληψη άλλων μανιταριών. Υπεύθυνες για τα αέρια είναι οι δύσπεπτες πρωτεϊνες στα μανιτάρια και οι ινώδεις ουσίες*. Μερικές φορές η κίνηση ή το κοιλιακό μασάζ μπορούν να βοηθήσουν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μειωθεί η δόση για να δοθεί χρόνο στο σώμα σας να συνηθίσει το μανιτάρι. Εάν παρ΄όλα αυτά μετά από μια εβδομάδα, δεν υπάρχει βελτίωση, τότε η θεραπεία θα πρέπει να διακοπεί. Πολύ συχνά, στην αρχή μιας θεραπείας μπορούν να ενισχυθούν τα παράπονα, αυτή είναι η έτσι ονομαζόμενη αρχική επιδείνωση˙ αυτό σημαίνει ότι οι τιμές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, σάκχαρο αίματος κ.λπ. για ορισμένο χρονικό διάστημα μπορούν να αυξηθούν. Σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα η πρόσληψη του μανιταριού Ρέισι* μπορεί να οδηγήσει σε μια τέτοια αρχική επιδείνωση και σε αυτήν την περίπτωση δεν συνιστάται η λήψη του. Συχνά επίσης παρατηρείται κυκλική βελτίωση στην πορεία της θεραπείας, παραδείγματος χάρη σε περίπτωση υψηλής αρτηριακής πίεσης, ή αλλεργίας. Σε μια μυκητοθεραπεία ακόμα την πρώτη εβδομάδα αισθάνεται σημαντική βελτίωση, η οποία μετά από τέσσερις εβδομάδες γίνεται πιο αδύνατη. Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσετε τη θεραπεία, διότι οι υποτροπές θα γίνονται ολο και πιο αδύνατες και στη συνέχεια θα επέλθει η οριστική ανάρρωση. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί προβλήματα στομαχου κατά τη πρόσληψη των καψουλών. Εδώ επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας αφαιρώντας την κάψουλα και αδειάζοντας το περιεχόμενο στο φαγητό. Ο κύριος μηχανισμός δράσης των θεραπευτικών μανιταριών συνίσταται στον απόλυτο καθαρισμό του οργανισμού από τοξίνες και ρύπους.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των μανιταριών σε σκόνη και υπό μορφή εκχυλίσματος?

Η εν λόγω σκόνη παράγεται από αποξηραμένα μανιτάρια, που κόβονται σε μικρά κομμάτια. Περιέχει όλα τα συστατικά του συγκεκριμένου μανιταριού και είναι κατάλληλο για καθημερινή πρόσληψη, παρέχοντας στο σώμα σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Η σκόνη διατίθεται χύμα και υπό μορφή δισκίων. Το προϊόν χύμα είναι φθηνότερο, αλλά πιο δύσκολα δοσολογείται και το μανιτάρι Ρέισι έχει πικρή γεύση.

Τα μανιτάρια σε σκόνη μπορούν να λαμβάνονται μόνο με πολλά υγρά ή με τροφή. Τα δισκία (100 % σκόνη) είναι πιο εύκολα και βολικά για κατανάλωση και σχεδόν δεν αισθάνεται η γεύση τους. Τα εκχυλίσματα εξάγονται από το μανιτάρι σε σκόνη με τη βοήθεια ενός διαλύτη (νερό, αιθανόλη). Ένα εκχύλισμα είναι περίπου 20 φορές πιο συμπυκνωμένο από ένα μανιτάρι σε σκόνη, και ανάλογα η επίδρασή του στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο γρήγορή και πιο ισχυρή. Επομένως τα εκχυλισματα περιέχουν τα διαλυτά συστατικά των θεραπευτικών μανιταριών, αλλά και πολλά άλλα τέτοια, ιδιαίτερα τους υψηλά δραστικούς πολυσακχαρίτες και όχι όμως το ολόκληρο μανιτάρι στην αρχική και φυσική μορφή του, όπως το συναντάμε στη φύση. Για το λόγο αυτό τα εκχυλίσματα* χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε βαριές ασθένειες , π.χ. για καρκίνο.

Πώς να βρω το κατάλληλο για μένα μανιτάρι?

Δεδομένου ότι κάθε άτομο αντιδρά ατομικά, είναι προτιμητέο να συμβουλευτείτε μυκητοθεραπευτή, εάν δεν είστε σίγουροι για το ποιο μανιτάρι είναι κατάλληλο για εσάς. Στο τμήμα «θεραπευτές» προσφέρουμε λίστα με θεραπευτές, που έχουν μεγάλη πείρα στην μυκητοθεραπεία.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία με θεραπευτικά μανιτάρια?

Είναι δύσκολο να καθοριστεί. Κατ΄αρχήν μία θεραπεία διαρκεί από 3 έως 6 μήνες – ανάλογα με την αρχική κατάσταση του ασθενούς. Φυσικά όλα εξαρτώνται από το εάν πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια και εάν η θεραπεία θα πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Επιπλέον, λόγω της ήδη περιγραμμένης κυκλικής πορείας της διαδικασίας ανάρρωσης, τα μανιτάρια θα πρέπει να λαμβάνονται διαρκώς και να μην διακόπτεται η θεραπεία στην επέλευση της πρώτης βελτίωσης.

Πόσο καιρό μπορώ να παίρνω τα θεραπευτικά μανιτάρια?

Μπορούν να λαμβάνονται επί μακρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εθισμού. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση υγείας στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να διεξάγεται τρίμηνη θεραπεία μία φορά το χρόνο. Τα μανιτάρια είναι τα έτσι ονομαζόμενα προσαρμογόνα.

Διεξάγονται στην Ευρώπη επιστημονικές μελέτες για τα μανιτάρια?

Ναι, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα ενδιαφέροντα από φαρμακολογική άποψη συστατικά, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμήν αυτό είναι ανεπαρκές. Οι Γερμανοί καθηγητές Λέλεη στο Κρέφελντ και ο καθηγ. Λίντεκβιστ στο Γκράιφσβαλντ κάνουν τέτοιες μελέτες.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν έχει ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού από τις τοξίνες και ρύπους?

Η αποτοξίνωση συχνά εκδηλώνεται με ισχυρή εφύδρωση, αλλαγές στο χρώμα και στην οσμή των ούρων και των κοπράνων (συχνή ούρηση, σκούρο χρώμα, μαλακά κόπρανα και συχνή αποπάτηση) ή με σπυριά, ακόμα και δερματικά εξανθήματα. Αυτά τα φαινόμενα, που είναι κανονικά και σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και θετικά, κατά κανόνα διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες (σε σπάνιες περιπτώσεις 14 ημέρες). Αποτελούν ένδειξη, ότι οι ανωμαλίες στο σώμα «αναγνωρίστηκαν» και ότι τα συστατικά των θεραπευτικών μανιταριών άρχισαν να δρούν. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να διακόπτεται η θεραπεία! Παρακαλούμε να δώσετε προσοχή στην ποσότητα νερού που πίνετε – πρέπει να είναι τουλάχιστόν 2 λίτρα την ημέρα ή υπό μορφή τσαγιού. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα, που συνοδεύουν τη θεραπεία είναι εντονότερα και διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η δοσολογία θα πρέπει να μειωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού. Έτσι τα δυσάρεστα συμπτώματα θα μειωθούν, αλλά η συνολική διαδικασία καθαρισμού θα είναι διαρκέστερη.