Мάιακε (Grifola frondosa)
Άλλες ονομασίες: Γαρίφολα φροντόζα, Klapperschwamm, Tanzender Pilz (Χορεύον μανιτάρι)
Προέλευση:
Σύμφωνα με τους θρύλους μανιταράδες είχαν υποστεί αχαλίνωτη χαρά όταν περιέπεσαν στο μανιτάρι Maitake. Λόγω της θεραπευτικής του δύναμη το μανιτάρι ήταν πολυζήτητο και ήταν τύχη να βρεθεί άγριο στα δάση. Η καλλιέργειά του άρχισε στα 80α του 20ου αιώνα. Το Maitake* είναι γνωστό όχι μόνο για τή θεραπευτική του δυνάμη, αλλά και για τη γεύση του. Γι΄αυτό χρησιμοποιείται στην κουζίνα για την παρασκευή πολλών φαγητών και μπορεί να ειπωθεί, ότι σε γενικές γραμμές ανήκει στα πιο δημοφιλή μανιτάρια.
Χρήση:
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα Σ/E
– Πρόληψη και συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου του μαστού, των πνευμόνων, του ήπατος, του παγκρέατος και του προστάτη Ε
– Βελτίωση της αντοχής στην ακτινο- και χημειοθεραπεία Ε
– Ευεργετική επιρροή στο μυοσκελετικό σύστημα σε οστεοπόρωση Σ
– Ρυθμίζει το βάρος και την αρτηριακή πίεση Σ/E.
Ιδιαιτερότητες:
Το Mαϊτάκε έχει την ικανότητα να μειώνει τα αποθέματα λίπους στους ιστούς και με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζει το βάρος. Επιπλέον, έχει αντιδιαβητική δράση και ρυθμίζει ήπια την αρτηριακή πίεση, το οποίο το καθιστά κατάλληλο για τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου.
Σ = Σκόνη* (π.χ. δισκία)
E = Εκχύλισμα* (π.χ. κάψουλες)
Σ/E = Σκόνη* και Εκχύλισμα* σε συνδυασμό
Οι παραπάνω δοσολογίες που χρησιμοποιούνται για την καλύτερη καθοδήγηση για την πλέον κατάλληλη μορφή για επεξεργασία.
Ρέισι |
Σιτάκε |
Αγαρικό του Μπλάζεϊ |
Κορδιοκέφαλος |
Ερίκιο |
Κορίολος |
Πολύπορος |
Аουρικουλάρια |
Κοπρίνος |