1. Σιτάκε (Lentinula edodes)

Shiitake

Το μανιτάρι Lentinus edodes είναι ένα από τα σημαντικότερα μανιτάρια της παραδοσιακής ιαπωνέζικης ιατρικής στη νότιο-ανατολική Ασία. Η καλλιέργεια και η χρήση του έχουν ιστορία τριών χιλιάδων ετών. Στην αρχαία Ιαπωνία το χρησιμοποιούσαν πρωτίστως για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Το ονόμασαν «το μανιτάρι του κοιμώμενου Βούδα» και το θεωρούσανε δώρο του ιδίου αλλά έπρεπε περιοδικά να τον ξυπνάνε, για να προσθέτει τις θεραπευτικές ιδιότητες στο Lentinus edodes. Για το σκοπό αυτό χτυπούσαν με ξύλινα σφυράκια κάθε λίγο τους κορμούς των καστανιών όπου είχαν φυτρώσει τα μανιτάρια (ουσιαστικά έτσι διέγειραν την ανάπτυξη του μύκητα). Πριν από 600 χρόνια στην εποχή της Δυναστείας των Μιν προτού να έρθει το φθινόπωρο και ο χειμώνας έδιναν προληπτικά Lentinus edodes στον αυτοκράτορα και στους αυλικούς του με σκοπό την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι΄αυτό και το ονόμασαν «Μανιτάρι-αυτοκράτορας».

Το μανιτάρι αυτό είναι το πιο μελετημένο εις βάθος από τους επιστήμονες. Η βασική ιδιότητά του είναι η αντικαρκινική του δράση η οποία οφείλεται στον πολυσακχαρίτη λεντινάνη, ο οποίος ενεργεί μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην Ιαπωνία σήμερα η λεντινάνη είναι εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου. Επίσης, το Ινστιτούτο Στρατιωτικής-Ιατρικής Έρευνας των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Frederic της πολιτείας Maryland, ορίζει την λεντινάνη ως μία από τις πιο δραστικές ουσίες για την προστασία από τη ραδιενέργεια. Ακόμη και το σάρκωμα του Καπόζι επηρεάζεται από την θεραπεία με την λεντινάνη.

Όπως είναι γνωστό, η συνεχής δημιουργία των καρκινικών κυττάρων είναι αποτέλεσμα των γενετικών μεταλλάξεων που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Αλλά ο οργανισμός έχει την φυσική του άμυνα εναντίων των κυττάρων αυτών. Ένα από τα πιο σημαντικά μέσα άμυνας είναι η ουσία περφορίνη, η οποία «διατρυπά» την κυτταρική μεμβράνη του καρκινικού κυττάρου προκαλώντας έτσι τον θάνατό του. Η λεντινάνη ενεργοποιεί τους μακροφάγους και τα Τ- λεμφοκύτταρα, οι οποίοι κατευθύνονται στον όγκο και ξεκινούν την παραγωγή της περφορίνης. Η περφορίνη είναι ο βασικός δείκτης της άμυντικής ικανότητας του οργανισμού έναντι του καρκίνου. Εάν υπάρχουν καλοήθη σχηματισμοί στο δέρμα, τότε το επίπεδο της περφορίνης είναι 60% από το κανονικό, ενώ εάν υπάρχουν καλοήθη όγκοι, τότε το επίπεδο της περφορίνης είναι 40%. Στην περίπτωση που πέσει πιο χαμηλά, είναι σημάδι κινδύνου για ογκολογική πάθηση. Ο αντικαρκινικός δείκτης του Σιτάκε είναι 45 και η δράση του είναι παρατεταμένη (ο εθισμός παρουσιάζεται μετά από 2-3 χρόνια).

– Η δεύτερη μοναδική ομάδα συστατικών τα οποία εμπεριέχονται στο Σιτάκε είναι οι «phytoncides του μανιταριού», ενώσεις που εξατμίζονται και έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν διάφορους ιούς, συμπεριλαμβανομένoυ και τον ιό του AIDS. Η ομάδα αυτή διεγείρει την αύξηση της παραγωγής της ιντερφερόνης.

– Το Σιτάκε είναι ένας θαυμάσιος συντονιστής της κυτταρικής άμυνας όσον αφορά τους παράγοντες για την άμυνα των κυττάρων. Ως ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πολύ αποτελεσματικός για τις ανοσολογικές ασθένειες.

– Με το μανιτάρι Σιτάκε μπορείτε να στηρίξετε το δικό σας ανοσοποιητικό σύστημα και να πετύχετε την βέλτιστη υγεία σας. Μεγάλος αριθμός μελετών τα τελευταία δέκα χρόνια απέδειξε ότι το μοναδικό συστατικό των μανιταριών Σιτάκε, eritadenine, το οποίο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης ανεξάρτητα από το είδος των λιπαρών που απορροφήθηκαν από τον οργανισμό. Επιπλέον, όταν στα εργαστηριακά ζώα δόθηκε διαιτητική πρωτεΐνη πλούσια σε μεθειονίνη (οι επιστήμονες οι οποίοι μελετούν τα αμινοξέα ανακάλυψαν, ότι αυξάνει τη χοληστερόλη) διαπιστώθηκε, ότι η eritadenine ακόμη μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης ανάλογα με την δόση. Η υποχοληστερινική δραστηριότητα του παρασκευάσματος παρουσιάζεται σε δόση 100 mg/kg.

Οι μελέτες ανακάλυψαν ακόμη, ότι το μανιτάρι Σιτάκε είναι η καλύτερη διατροφική πηγή του δυνατού αντιοξειδωτικού – L-Ergothioneine, το οποίο ανακαλύφθηκε χάρη στη νέα αναλυτική μέθοδο. Η περιεκτικότητα του αντιοξειδωτικού αυτού στα μανιτάρια αυτά είναι 40 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με την περιεκτικότητά του στα φύτρα σιταριού.

– Δραστικά μειώνει την αρτηριακή πίεση, δεν συνιστάται για άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση.

– Μειώνει την δυνατότητα συσσώρευσης των θρομβοκυττάρων, εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων και βελτιώνει την ροή του αίματος. Καταργεί την ανάγκη για την προληπτική χρήση της ασπιρίνης από ασθενείς με καρδιοαγγειακά νοσήματα. Από την άλλη πλευρά, όμως η χορήγηση του Σιτάκε αντενδείκνυται σε περιπτώσεις θρομβοκυττοπενίας και αιμορραγιών.

– Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, καταπολεμά την παθογόνο μικροχλωρίδα.

– Η αντιφλεγμονώδης δράση του έχει την ικανότητα να επουλώνει τις πληγές και τα έλκη του γαστρεντερικού συστήματος.

– Επαναφέρει τη φόρμουλα του αίματος.

– Καταπολεμά τους κατώτερους μύκητες.

– Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα στη περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, ακόμη και εάν υπάρχει εξάρτηση από την ινσουλίνη.

– Επαναφέρει την ουσία μυελίνη που περιβάλλει τις νευρικές ίνες και γι΄αυτό είναι αποτελεσματική στις περιπτώσεις διάχυτης σκλήρυνσης.

– Εξαιρετικός προστάτης του ήπατος.

– Συμβάλλει στην υποχώρηση των ψυχονευρολογικών παθήσεων.

Το μοναδικό μανιτάρι το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, αλλά το παρασκεύασμα σε μορφή λαδιού δεν παρουσιάζει τέτοια δράση και γι΄αυτό το λόγο συνιστάται για παιδιά άνω των 5 ετών από μία κάψουλα ή 1 μικρό κουταλάκι ημερησίως.

Το μανιτάρι Σιτάκε το οποίο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής έχει καλλιεργηθεί με ειδικές τεχνολογίες της θεραπευτικής ιαπωνικής παράδοσης (να μην συγχέεται με τα διατροφικά εκλεκτά μανιτάρια Σιτάκε, τα οποία έχουν γλυκιά γεύση καραμέλας).

Η καλλιέργεια των μανιταριών Σιτάκε στις Η.Π.Α αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από την καλλιέργεια οποιουδήποτε άλλου είδους μανιταριού. Η κρεατώδης γεύση του ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά και εκτός από τις εξαιρετικές γαστρονομικές ιδιότητες έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, το μανιτάρι Σιτάκε συγκριτικά με τα άλλα μανιτάρια έχει υψηλή θρεπτική αξία: εμπεριέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της eritadenin- το μοναδικό από τα αμινοξέα που μειώνει σημαντικά την χοληστερόλη. Το Σιτάκε είναι πλούσιο σε σίδηρο, νιασίνη και βιταμίνη Β, ιδιαίτερα Β1 και Β2. Αποξηραμένα στον ήλιο, είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Σε αφεψήματα εμπεριέχει τον πολυσακχαρίτη KS-2 – πεπτίδιο, το οποίο εμπεριέχει αμινοξέα όπως σερίνη, θρεονίνη, αλανίνη και προλίνη.

2. Μαϊτάκε (Grifola frondosa)

Maitake

Το ονομάζουν «το μανιτάρι-κριός», ενώ η ιαπωνική ονομασία είναι «Το μανιτάρι που χορεύει» και συνδέεται με τη φόρμα του που θυμίζει νύμφη που χορεύει. Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν την τύχη να βρούν το μανιτάρι αυτό, χόρευαν από ευτυχία, επειδή στην εποχή του φεουδαλισμού για το μανιτάρι αυτό έδιναν ως αντάλλαγμα ασήμι, ισόποσο με το βάρος του (πολλές φορές το μανιτάρι αυτό είχε τεράστιες διαστάσεις- με διάμετρο άνω των 50 εκ. και βάρος έως 4 κιλών). Το χρησιμοποιούσαν βασικά κατά «των κακών και των ασθενειών της ζωής» και για την καταπράϋνση των νεύρων.

Αναπτύσσεται ως άγριο είδος στην Ιαπωνία και σε κάποιες περιοχές της Κίνας. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην κινέζικη και στην ιαπωνική κουζίνα. Ονομάζεται ακόμη και «Το μανιτάρι των ιαπωνικών γκεϊσών». Οι γκέισες ήταν υποχρεωμένες να δοκιμάζουν καθένα από τα αμέτρητα φαγητά του φιλοξενούμενου ίσως κάποιο από αυτά να περιειχε δηλητήριο. Έτσι οι γκέισες κινδύνευαν από παχυσαρκία και για να μην παχύνουν κατανάλωναν τακτικά Μαϊτάκε και το αποτέλεσμα ήταν άριστο.

Στις αγγλόφωνες χώρες το Μαϊτάκε είναι γνωστό ως «η κότα του δάσους». Λέγεται ότι τα μανιτάρια αυτά φυτρώνουν και αναπτύσσονται σε συστάδες και μοιάζουν με την σηκωμένη ουρά της κότας όταν κλωσσάει. Σπάνια τα ονομάζουν «κεφάλι προβάτου» ή «βασιλιάς των μανιταριών» λόγω των μεγάλων διαστάσεων που έχουν. Το λατινικό όνομα του μανιταριού είναι Μαϊτάκε. Γαρίφολα είναι το όνομα του μανιταριού που φυτρώνει στην Ιταλία. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν, ότι το μανιτάρι πήρε το όνομά του από το μυθικό πλάσμα γρύπας, που είχε κεφάλι και φτερά αετού και σώμα λιονταριού. Φροντόσα σημαίνει “σαν φύλλο”, επειδή οι κουκούλες των μανιταριών όπως σκεπάζονται η μία με την άλλη μοιάζουν με φύλλα.

Το Μαϊτάκε είναι νόστιμο εδώδιμο μανιτάρι, αλλά οι Ιάπωνες το εκτιμούν λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Παραδοσιακά το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό για την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την αύξηση της ζωτικότητας. Ακόμη υπέθεταν, ότι προστατεύει από τον καρκίνο και από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Γι΄αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην εξερεύνηση των επιδράσεων στις παθήσεις αυτές όταν ξεκίνησαν τα πειράματα με τα Μαϊτάκε πριν από τρεις δεκαετίες. Στα τελευταία χρόνια το μανιτάρι αυτό έχει γίνει αντικείμενο μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Στο διαδίκτυο, στη βάση δεδομένων Medline της Εθνικής βιβλιοθήκης της ιατρικής, υπάρχουν περισσότερες μελέτες για το Μαϊτάκε απ΄όσες για οποιοδήποτε άλλο περιγραφημμένο μανιτάρι.

Επειδή η καλλιέργεια του Μαϊτάκε είναι πρόσφατο εύρυμα, οι παραγωγοί κατάφεραν να απεξαρτηθούν από τους συλλέκτες μανιταριών μόλις τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Η ιαπωνική βιομηχανική καλλιέργεια ξεκίνησε το 1981 με 325 τόνους, πρωτίστως για τροφή. Σήμερα η παγκόσμια παραγωγή του Μαϊτάκε πιθανώς υπερβαίνει τους 50.000 τόνους.

Χρήση: Βοηθάει στις περιπτώσεις διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένου σωματικού βάρους, υψηλής χοληστερόλης, καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστεως, προστατεύει το ήπαρ και είναι ισχυρός ανοσορρυθμιστής.

– Βασική ιδιότητα – ικανότητα να μειώνει το βάρος. Δρα ως λιποδιαλυτής και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Ομαλοποιεί την ισορροπία των γεννητικών ορμονών στις γυναίκες, μειώνοντας τις επιπτώσεις της παθολογικής κλιμακτηρίου. Μειώνει και ακόμη εξαφανίζει τα δυσάρεστα φαινόμενα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου όπως: Εκνευρισμός, πονοκέφαλος, οξείς πόνοι, αδυναμία και κούραση.

– Βοηθάει στη διάχυση των καλοηθών όγκων που εξαρτώνται από τις ορμόνες, στη διάχυση των σχηματισμών στον θυρεοειδή και των κύστεων σε διάφορα σημεία, όπως επίσης είναι αποτελεσματικό και για τις μαστοπάθειες.

– Είναι αποτελεσματικό σε συνδυασμό με ασβέστιο και βιταμίνη D για την οστεοπόρωση ειδικά μετά την κλιμακτήριο. Συνιστάται προληπτικά σε όλες τις γυναίκες άνω των 50 ετών.

– Από το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, έχουν εγκριθεί τρία διαφορετικά φάρμακα με εγχύλισμα μανιταριών, για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το PSK, το οποίο είναι το πλέον πωλούμενο αντικαρκινικό φάρμακο στον κόσμο. Αυτό παράγεται από το μανιτάρι γνωστό ως kawaratake. Τα τελευταία 10 χρόνια οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι το Μαϊτάκε είναι πιο δραστικό από το PSK επειδή η χημική δομή των πολυσακχαριτών, που περιέχει είναι διαφορετική από αυτή των β-γλυκάνων, που βρέθηκαν σε άλλα θεραπευτικά μανιτάρια. Είναι γνωστό ως β- 1.6 γλυκάνη η οποία διεγείρει δραστικά την άμυνα των κυττάρων.

– Το Μαϊτάκε μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας όπως: αδυναμία, αναγούλα, μειωμένη όρεξη και τριχόπτωση.

– Ομαλοποιεί τον μεταβολισμό της χοληστερίνης, βοηθάει στα καρδιαγγειακά νοσήματα μειώνοντας τις αθηρογενετικές βλάβες των αγγείων.

– Βοηθάει στις αλλεργικές καταστάσεις.

– Έχει αντικαρκινικό δείκτη 45 και παρατεταμένη δράση.

– Το μανιτάρι είναι πολύ πλούσιο σε μελανίνη–μάυρη χρωστική ουσία με μοναδικές ιδιότητες.

3. Ρέισι (Ganoderma lucidum, Ling Zhi)

ReishiΣύμφωνα με τις δοξασίες των Κινέζων το Γανόδερμα είναι “ο μαγικός βασιλιάς των βοτάνων“. Το μανιτάρι αυτό ονομάζεται και “Μανεντάκε” ή “το μανιτάρι της μακροζωίας”. Η χρήση του ως φάρμακο έχει μακρά ιστορία 5000 ετών. Οι αυτοκράτορες των μεγάλων ιαπωνικών και κινεζικών δυναστειών μετατρέπουν την κατανάλωση του Ganoderma υπό μορφή τσαγιού ή εκχυλίσματος σε ιεροτελεστία για μακροζωία και ζωτικότητα. Για τους αρχαίους οπαδούς της θρησκείας του Ντάο το Ρέισι αντιπροσωπεύει το “ελιξηριο της αιωνίας νεότητας” και ως εκ τούτου είναι αντικείμενο των μονίμων αναζητήσεών τους. Στην κατηγορία των παραδοσιακών θεραπευτικών μέσων το Ρέισι κατατάσσεται ως το καλύτερο θεραπευτικό φάρμακο, που χρησιμοποιούν οι ιατροί της Κίνας.

Υπάρχουν μερικά είδη Ρέισι: κόκκινο, βιολετί, ροζ, αλλά το πιο θεραπευτικό είναι αυτό που αναπτύσσεται στα δέντρα δαμασκηνιάς στην Ιαπωνία. Χρησιμοποιούνται μόνο τα νέα μανιτάρια. Το μανιτάρι αναπτύσσεται σε δέντρα και έχει πικρή γεύση. Πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί στη φύση. Oι σπόροι του είναι σκληροί, τραχείς και μπορούν να πιαστούν σε όλα τα είδη δέντρων αλλά για να φυτρώσει χρειάζεται συγκεκριμένη θερμοκρασία. Γι΄αυτόν τον λόγο είναι πολύ απαιτητικό είδος μανιταριού και δύσκολα βρίσκεται σε άγρια μορφή στη φύση. Στο παρελθόν ο τυχερός συλλέκτης μανιταριών χρειαζόταν μόνο μια φορά να ανακαλύψει το δέντρο με το μανιτάρι Ρέισι και μετά κρατώντας το μυστικό για το δέντρο αυτό μπορούσε χρόνια να μαζεύει τη σοδειά και να την πουλάει στους Κινέζους ιατρούς της αυλής του αυτοκράτορα. Το Ling ji είναι πολύ γνωστό στην Ασία. Αυτό είναι το αρχαιότερο μανιτάρι που χρησιμοποιούταν ως θεραπευτικό μέσο.

Η λέξη «Ling Ji» στα κινέζικα κυριολεκτικά σημαίνει «φυτό της ψυχικής ικανότητας» ή «το μανιτάρι της αθανασίας» και γράφεται με τρία λογογραφικά σύμβολα- ένα για «σαμάν», ένα για «προσευχή» και ένα για «βροχή». Το μανιτάρι Ρέισι ονομάζεται ακόμη «το μανιτάρι των 10.000 ετών» ή «το μανιτάρι της αθανασίας», επειδή πιστεύεται ότι φέρνει μακροζωϊα. Το σημερινό του όνομα, γνωστό και στη Δύση, προέρχεται από την Ιαπωνία. Το μανιτάρι ονομάζεται ακόμη «λουστραρισμένη μύτη» επειδή έχει γυαλιστερή επιφάνεια όπως επίσης και «το μανιτάρι φάντασμα» διότι είναι δυσεύρετο.

Χάρη στην υψηλή ποιότητα ιδιοτήτων και στην έλλειψη παρενεργειών για την υγεία το μανιτάρι κερδίζει την πρώτη θέση ανάμεσα στα θεραπευτικά μανιτάρια στην Ανατολή. Το «Ling Ji» τώρα είναι ενταγμένο στο αμερικάνικο εγχειρίδιο φαρμακολογίας και θεραπείας (American Herbal Ppharmacopoeia and Therapeutic Compendium). Το μυστικό της καλλιέργειας ανακαλύφθηκε μόλις το 1972 όταν ένας αγρότης από την Ιαπωνία κατάφερε να καλλιεργήσει το μανιτάρι. Στην Ιαπωνία και στην Κίνα το εκχύλισμα από το Ρέισι χρησιμοποιείται πρακτικά για όλες τις παθήσεις. Ως μυθική ιδιότητα του μανιταριού εμφανίζεται η δυνατότητά του να ενισχύει τη δύναμη του πνεύματος και να υψώνει τη θετική συναισθηματική διάθεση.

Το μανιτάρι αυτό είναι ο βασιλιάς των προσαρμογόνων και υπερέχει ακόμα και το τζίνσενγκ. Τα προσαρμογόνα έχουν τρια σημαντικά προσόντα: είναι ακίνδυνα, δεν έχουν παρενέργειες, δρουν ολιστικά σε όλο το σώμα και ομαλοποιούν τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Το Ρέισι περιέχει και οργανικό γερμάνιο – στοιχείο με λειτουργίες προσαρμογόνου.

Στην αρχαιότητα το Ρέισι ονομάστηκε και «το βότανο του αγίου» ή «το βότανο του ηλίου». Το «Ling Ji » θεωρείται σύμβολο της ουράνιας δύναμης, της ομορφιάς, της ευτυχίας, του πλούτου και της μακροζωίας. Το Γανόδερμα έγινε ακόμα και ένα από τα στοιχεία του πολιτισμού, οι απεικονίσεις του συναντιούνται στην αρχιτεκτονική διακόσμηση, στην ζωγραφική και στα θρησκευτικά θέματα. Κέρδισε τη φήμη του στη Δύση ως «το μαγικό μανιτάρι της Ανατολής». Το ονομάζουν ακόμη «το ελιξηριο των αγίων» και του απέδιδαν την ικανότητα να ανασταίνει νεκρούς.

Το λατινικό όνομα του μανιταριού είναι Ganoderma lucidum: gan σημαίνει «γυαλυστερό», derm σημαίνει δέρμα και lucidum σημαίνει «λαμπερή». Το Ρέισι ανακηρύχθηκε βασιλιάς της βοτανικής ιατρικής και οι περισσότεροι από τους συλλέκτες του το θεωρούν καλύτερο από το τζίνσενγκ.

Το Ρέισι δεν είναι εδώδιμο μανιτάρι. Παρόλο που κάποιοι κάνουν τσάι από αυτό, το μανιτάρι χρησιμοποιείται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς, επειδή έχει πολύ πικρή γεύση η οποία οφείλεται στα 119 είδη τερπενοειδών, που περιέχει – αρωματικές ουσίες οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιική δράση. Το καλλιεργημένο μυκήλιο του μανιταριού δεν έχει πικρή γεύση, γι΄αυτό εκείνοι που το λαμβάνουν σε κάψουλες δεν πρέπει να ανησυχούν για τη γεύση.

Το Ρέισι θεωρείται τονωτικό. Ως τέτοιο συσσωρεύει ενέργεια και αυξάνει τη δύναμη του οργανισμού, παρ΄όλο που κάποιοι συλλέκτες του αποδίδουν βραχεία καταπραϋντική δράση. Θεωρείται, ότι η βιταμίνη C συμβάλει στην καλύτερη αφομοίωση του Ρέισι από τον οργανισμό, γι΄αυτό συνιστάται η παράλληλη λήψη βιταμίνης και μανιταριού Ρέισι.

– Περιέχει τον πολυσακχαρίτη lanostan, ο οποίος εμποδίζει τη δημιουργία των αντισωμάτων, δηλαδή καταστέλλει την αλλεργική αντίδραση. Η θεραπεία των αλλεργιών με Ρέισι είναι διαρκής – 1-2 χρόνια, αλλά είναι αποτελεσματική και χωρίς καμία παρενέργεια. Η χορήγηση του μανιταριού σε παιδιά αποφεύγεται.

– Ταυτόχρονα, το Ρέισι άριστα ενισχύει το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιεί τις λειτουργίες των Τ-λεμφοκυττάρων, αυξάνει την ποσότητα των λευκοκυττάρων στο περιφερειακό αίμα, έχει δραση παρόμοια με αυτή της ιντερφερόνης, δηλαδή ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το Ρέισι είναι μοναδική πηγή τριτερπενίου η δομή του οποίου είναι παρόμοια με αυτή των στεροειδών ορμονών.

– Με την ιδιότητά του προσαρμογόνου, ισορροπεί το ορμονικό περιβάλλον του οργανισμού, αποκαθιστά την λειτουργία των επινεφριδίων αδενών, το οποίο είναι ευεργετικό στη θεραπεία του βρογχικού άσθματος.

– Βελτιώνει το δικτυοενδοθηλιακό σύστημα και την αδρενοκορτικοειδή λειτουργία. Περιέχει ακόμη RNA, το οποίο καταστρέφει τους ιούς προκαλώντας την έκκριση ιντερφερόνης, ελαϊκού οξέος και Cyclo-octasulphur (S8), τα οποία αναστέλλουν την έκκριση ισταμίνης και LZ-8 ανοσορυθμιστικής πρωτεΐνης.

– Έχει αντικαρκινική δραστικότητα. Ο αντικαρκινικός του δείκτης είναι 45 και έχει παρατεταμένη δράση. Χρησιμοποιείται μαζί με Σιτάκε και Κορδιοκέφαλο. Ένας τέτοιος συνδυασμός αυξάνει την αντικαρκινική δράση των μανιταριών. Τα βασικά αντικαρκινικά στοιχεία του μανιταριού είναι οι πολυσακχαρίτες και το γερμάνιο.

– Το Ρέισι έχει τις εξής ιδιότητες ως προϊόν για τη θεραπεία του καρκίνου:

  • Διεγείρει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα ενδοκρινικά συστήματα, προλαμβάνει τη δημιουργία όγκων, βελτιώνει την κυκλοφορία, και εξαφανίζει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
  • Σταματά την σύνθεση του DNA στα καρκινογόνα κύτταρα και τη δραστικότητα των ενζύμων στους καρκινικούς σχηματισμούς, παράγει μακροφάγους, ρυθμίζει τα Τ και Β-λεμφοκύτταρα και μ’αυτόν τον τρόπο σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
  • Μειώνει τις τοξίνες, ανακουφίζει τις παρενέργειες και καταπραΰνει τους πόνους σε χημειο- και ακτινοθεραπεία.
  • Παρακινεί την αποτοξίνωση του ήπατος και διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων στο ήπαρ.
  • Βοηθάει σε περίπτωση καρκινικών ασκητών, βελτιώνει την όρεξη, ανακουφίζει τους πόνους στα τελευταία στάδια του καρκίνου.

– Ένα από τα πιο αποτελεσματικά παρασκευάσματα μανιταριών για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Δυναμώνει τη λειτουργία της καρδιάς, συμβάλλει στην ομαλοποίηση του μεταβολισμού της χοληστερίνης και ιδιαίτερα βελτιώνει την κατάσταση των αγγείων, εμποδίζοντας την καταστροφή τους από την αθηρογένεση, διαλύει τις θρομβώσεις στο αίμα, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εξάγει τις ελεύθερες ρίζες. Συνιστάται η χρήση του μετά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό για την ταχύτερη ανάρρωση του οργανισμού.

– Θεραπεύει όλα τα είδη νεφροπαθειών.

– Θεραπεύει την επιληψία. Αυτή η σπάνια ιδιότητα του μανιταριού παρατηρήθηκε τον 17ο αιώνα, όταν με τη βοήθεια του μανιταριού θεραπεύτηκε ο κληρονόμος του Μικάντο (επίσημος τίτλος του ιαπωνικού αυτοκράτορα).

– Εμφανίζει υπογλυκαιμική δράση στον ζακχαρώδη διαβήτη.

– Σε κλινικές συνθήκες αυξάνει την κλινική αυτοπεποίθηση των αρρώστων. Εκείνοι αντιμετωπίζουν καλύτερα τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες.
Αποτελεσματικό σε πολλά είδη αρρυθμιών.

– Καταπραΰνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, σε αϋπνίες, ημικρανίες, δυσκολίες συγκέντρωσης και πόνους που προκλήθηκαν από τους όγκους.

– Ασκεί αντιβηχική και αποχρεμπτική δράση.

– Στις αναπνευστικές παθήσεις αυξάνει τις χαρακτηριστικές και μη χαρακτηριστικές ανοσολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένου στο επίπεδο των κυττάρων, έχει αποτελεσματική αντιαλλεργική δράση, προφυλάσσει τα κύτταρα των αναπνευστικών οδών, ανακουφίζει τα συμπτώματα των χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, μειώνει τον πυρετό.

– Υποβοηθάει για τη χαλάρωση των λείων μυών στους βρόγχεις και στα έντερα.

4. Κορδιοκέφαλος

CordycepsΟ Κορδιοκέφαλος αναπτύσσεται σε πολύ κρύες περιβαλλοντικές συνθήκες στο Τσινχάι, στα δάση του Θιβέτ, σε υψόμετρο 2000-4000 μ. όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη οξυγόνου. Στην επαρχεία Ντζι-λιν της Κίνας φύεται ο έτσι ονομαζόμενος βόρειος Κορδιοκέφαλος. Είναι άλλο είδος κορδιοκεφάλου – Cordiceps militaris (L.)

Ένα κιλό υψηλής ποιότητας κοστίζει πάνω από τρεις χιλιάδες δολάρια. Είναι πολύ σπάνιο μανιτάρι, με μοναδικό κύκλο ανάπτυξης. Μεγαλώνει ως παράσιτο στις κάμπιες ενός συγκεκριμένου είδους πεταλούδων–Hepialide (“πεταλούδα-νυχτερίδα”). Όταν πλησιάζει η κάμπια το μανιτάρι, πετάει σπόρια τα οποία διεισδύουν στη κάμπια από το δέρμα και φυτρώνουν μόνο όταν η κάμπια θάβεται στο χώμα να κάνει κουκούλι. Αξιοσημείωτο είναι ότι η νεκρή κάμπια δεν σαπίζει, πιθανώς ο Κορδιοκέφαλος παράγει ουσίες, οι οποίες εμποδίζουν τις διαδικασίες αποσύνθεσης. Για το λόγο αυτό, στην ογκολογία το συστήνουν στις περιπτώσεις νέκρωσης των διηθητών επειδή σταματάει την πορεία της νέκρωσης.

Τα θαύματα του μανιταριού Κορδιοκέφαλος είναι γνωστά στην Κίνα τουλάχιστον εδώ και 1000 χρόνια, και το μανιτάρι εκεί εκτιμάται ως εθνικός θεραπευτικός θησαυρός, πολύτιμο και ιερό τονωτικό. Ως συμπλήρωμα διατροφής το μανιτάρι αυξάνει την ενέργεια και τη ζωτικότητα. Ο Κορδιοκέφαλος είναι μία από τις πιο ασφαλής ιατρικές τροφές. Το μανιτάρι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των παθήσεων του ήπατος, του καρκίνου, στηθάγχη, καρδιακή αρρυθμία, βρογχικά προβλήματα, αναιμία, φυματίωση, ίκτερο, εμφύσημα, στείρωση και σεξουαλικές διαταραχές. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική το Κορδιοκέφαλος τρέφει το «Γιν», διεγείρει το «Γιανγκ» και αναζωογονεί τους μεσημβρινούς των πνευμόνων και των νεφρών.

Το μανιτάρι έχει μακρά γραπτή ιστορία στην Κίνα. Η πρώτη του αναφορά χρονολογείται από το 620 μ.Χ κατά την εποχή της δυναστείας Τανγκ. Η λογοτεχνία από την περίοδο αυτή περιγράφει έναν περίεργο οργανισμό που ζεί ψηλά στα βουνά του Θιβέτ και μπορεί να μεταμορφώνεται από φυτό σε ζώο και αντίστροφα.

Η λατινική προέλευση του ονόματος Κορδιοκέφαλος η εξής: «Cord» σημαίνει «κόπανος», «Ceps» σημαίνει «κεφάλι» , ενώ «sinensis» σημαίνει «κινέζικο».

Ο αντικαρκινικός δείκτης του μανιταριού είναι υψηλός- 60, αλλά η δράση του μανιταριού είναι μικρής διαρκείας (δεν υπερβαίνει το μισό χρόνο) και επικεντρώνεται στη λύμφη και στο αίμα. Στην ογκολογία εφαρμόζεται στα λεμφώματα, στη λεμφική κοκκιωμάτωση, στην θρομβοκυττοπενία και σε άλλα νοσήματα του αίματος. Επίσης συνιστάται και για τους όγκους του εγκεφάλου. Για όλες τις προαναφερόμενες παθήσεις εφαρμόζεται η αρχική χρήση. Προτείνεται η πρόσληψη εκχυλίσματος μανιταριού από 3 κάψουλες-3 φορές ημερησίως σε συνδυασμό με Ρέισι και Αγάρικους (το τελευταίο επίσης από 3 κάψουλες των 250 mg-3 φορές ημερησίως.

Ο Κορδιοκέφαλος γίνεται γνωστός στον κόσμο μετά από τις υψηλές επιδόσεις των Κινέζων αθλητριών το 1993 οι οποίες κατανάλωναν Κορδιοκέφαλο κατά τη διάρκεια των δύσκολων προπονήσεων σε μεγάλο υψόμετρο.

Το Κορδιοκέφαλος περιέχει κορδισεπίνη ή δεοξυαδενοσίνη και το οξύ του. Βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του οξυγόνου και διευκολύνει τον οργανισμό στην αντιμετώπιση της υποξίας και της οξέωσης. Το μανιτάρι περιέχει ακόμη πρωτεΐνες, αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα και μικροστοιχεία. Το «Χρυσό βότανο» του Θιβέτ είναι εξαιρετικό προσαρμογόνο, το οποίο:

– ανεβάζει τα ενεργειακά επίπεδα του οργανισμού

– αυξάνει την ανοσία

– βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και τη χωρητικότητα τους.

1. Το Κορδιοκέφαλος λειτουργεί ως φυσικό αντιβιοτικό.
Ασκεί βακτηριοστατική επίδραση σε μερικές δεκάδες παθογόνα βακτηρίδια όπως: πνευμονιόκοκκος, στρεπτόκοκκος, χρυσαφένιος σταφυλόκοκκος. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη με αυτή των ορμονών και είναι εξίσου αποτελεσματικός. Χάρη στην ιδιότητα αυτή, ο Κορδιοκέφαλος υπερτερεί ακόμη και της υδροκορτιζόνης.

2. Στο επιστημονικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, όπου εξετάζονται θεραπευτικά μανιτάρια, χρησιμοποιούν τον Κορδιοκέφαλο σε προχωρημένες μορφές καρκίνου του ήπατος, των νεφρών, του παγκρεάτος, στους εγκεφαλικούς όγκους κ.λπ. Στις άλλες περιπτώσεις η πρόσληψη 2 καψουλών των 250 mg – 2 φορές ημερησίως είναι άριστο συμπλήρωμα της τριάδας Σιτάκε, Ρέισι και Αγαρικό.

3. Κακοήθεις νεοσχηματισμοί των διαφόρων οργάνων, ακόμη και σε πιο προχωρημένο στάδιο των νοσημάτων:
Προτείνεται κυρίως για εγκεφαλικούς όγκους. Βελτιώνει τις λειτουργίες του κατεστραμμένου οργάνου, καταστέλλει την βασική εστία του όγκου (γι΄αυτό τον λόγο στους κακοήθεις και ιδιαίτερα στους καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου ο Κορδιοκέφαλος δίνει σταθερά θετικά αποτελέσματα). Για τους αρρώστους με καλοήθη όγκο του εγκεφάλου ο Κορδιοκέφαλος είναι το κατάλληλο μέσο για μια σταθερή θεραπεία.

4. Αρρώστιες του αίματος:
Ιδιοπαθής θρομβοκυτταροπενική πορφύρα (νόσος του Werlhof). Στην λευχαιμία, με τη χρήση του μανιταριού επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση της διαδικασίας και η πρόληψη της μετάβασης της νόσου σε κακοήθες στάδιο. Ειδικά στα παιδιά, στη περίπτωση οξείας λευχαιμίας, ο Κορδιοκέφαλος χορηγείται μαζί με το Ρέισι.

5. Παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς
Ο Κορδιοκέφαλος ήπια και διαρκώς αυξάνει τη ροή του αίματος στα στεφανιαία αγγεία, αυξάνει την αντοχή στην έλλειψη οξυγόνου. Χάρη των ιδιοτήτων αυτών είναι έγκαιρο μέσο για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την αναλογία του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα (στεφανιαία σκλήρυνση, ισχαιμική νόσος της καρδιάς, στενοκαρδία, έμφραγμα του μυοκαρδίου, κίνδυνος από δημιουργία θρομβώσεων)

6. Ο Κορδιοκέφαλος αυξάνει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα μετά από χημειο–ακτινοθεραπεία, επίσης θεραπεύει την καντιτίαση που εμφανίζεται μετά από την ακτινοθεραπεία, γι΄αυτό και χρησιμοποιείται ως αντιμυκητασικό παρασκεύασμα (από 2 κάψουλες των 250 mg ημερησίως ).

7. Αντιτοξική δράση:
Ο Κορδιοκέφαλος βελτιώνει τη δυναμική των κυττάρων στο συκώτι, στα νεφρά, στους πνεύμονες αλλά βελτιώνει και τη δυναμική του μεταβολισμού όλου του οργανισμού, και αυτό συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των εντερικών δηλητηρίων και των ραδιονουκλεοτδίων.

8. Παθήσεις των άνω αναπνευστικών οδών:
Βρογχίτιδα, πνευμονία, βρογχικό άσθμα, εμφύσημα του πνεύμονα, φυματίωση και άλλα (βήχας, αδυναμία, εφίδρωση, δύσπνοια, εξάντληση ως αποτέλεσμα των αδύναμων πνευμόνων κ.λπ.).

9. Νεφροπάθειες:
Ο Κορδιοκέφαλος διευκολύνει τον μεταβολισμό των νεφρών και την δυναμική των κυττάρων των ιστών, μειώνει και επουλώνει τα παθολογικά και τα φαρμακευτικά τραύματα της ουροποιητικής οδού. Εξαφανίζει τους πόνους στα πόδια και στη μέση, προλαμβάνει τον ακούσιο οργασμό και την συχνή ούρηση (σπειραματονεφρίτιδα, πυελονεφρίτιδα, κυστίτιδα κ.α)

10. Παθήσεις του ήπατος:
Ηπατίτιδα, δρα προληπτικά στην περίπτωση της κύρωσης του ήπατος, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολισμού των κυττάρων του ήπατος.

11. Το μανιτάρι αυτό είναι θαυμάσιος ανοσορρυθμιστής. Συνιστάται ειδικά για εξασθενημένους αρρώστους, για ηλικιωμένα άτομα και για πρόληψη των ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.

12. Προληπτική και θεραπευτική δράση
Στην ουσία ο Κορδιοκέφαλος πράγματι προλαμβάνει την ανάπτυξη όλων των ασθενειών.

5. Αγαρικό Μπλάζει (Agaricus Blazei Murill)

Agaricus Blazei

Το μανιτάρι Αγαρικό έχει μερικά ονόματα: «χρυσό μανιτάρι», «το μανιτάρι της ζωής και της μακροζωίας». Στο συνέδριο μυκητολογίας και Θεραπείας με μανιτάρια το 2006 στη Νέα Υόρκη το «Agaricus blazei» αναγνωρίσθηκε ως το μανιτάρι με τις καλύτερες προοπτικές για θεραπείες στην ογκολογία και στη γεροντολογία (επιστήμη της γήρανσης). Οι ουσίες που περιέχει όχι μόνο σκοτώνουν τα ογκολογικά κύτταρα, αλλά επιβραδύνουν την πορεία γήρανσης. Το μανιτάρι ανακαλύφτηκε και μελετήθηκε αναλυτικά το 1965 από τον Αμερικανό μυκητολόγο Murrill.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Καρκίνου στην Ιαπωνίας ανακοινώνει τα πρώτα του αποτελέσματα ακόμη το 1980. Επίσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδονται επιστημονικές μελέτες για το μανιτάρι αυτό.

Το Agaricus blazei murrill προέρχεται από τα βροχερά δάση της Βραζιλίας. Οι ντόπιοι το ονόμαζαν «το Μανιτάρι του Θεού» και το χρησιμοποιούσαν ως τελευταίο μέσο βοηθείας για τις σοβαρές παθήσεις.

Παντού στα πολυάριθμα αντικείμενα και στη διακόσμηση των Αζτέκων υπάρχουν απεικονίσεις του μανιταριού. Πολύ καιρό θεωρούταν μαγικό η παραισθησιογόνο μανιτάρι, με το οποίο οι ιερείς έφερναν σε έκσταση τους συμπολίτες τους, αλλά διαπιστώθηκε ότι αυτό είναι ένα απλό εδώδιμο μανιτάρι.

Σύμφωνα με τις εξετάσεις των ντόπιων κατοίκων των τροπικών δασών κοντά στο Σαν Πάολο, όπου από 90-100 χρόνια μένουν κυρίως κυνηγοί και ψαράδες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι η βιολογική τους ηλικία ήταν μικρότερη από την επίσημη ηλικία τους. Ανακάλυψαν ότι τα κύτταρά τους διαιρούνται με χαμηλότερη ταχύτητα συγκριτικά με τα κύτταρα των υπόλοιπων ανθρώπων και αυτό σημαίνει ότι επιβραδύνεται η γήρανση. Οι κάτοικοι πολύ τακτικά κατανάλωναν Agaricus blazei.

Σε άγρια μορφή το μανιτάρι ονομάζεται ακόμη «Το μανιτάρι-κουμπί», διότι με δυσκολία μπορεί να το παρατηρήσει κανείς. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η πολύ δυνατή του οσμή. Έχει ασυνήθιστη γλυκόξινη γεύση. Οι ντόπιοι ψάχνουν το μανιτάρι με τη βοήθεια σκύλων, το χρησιμοποιούν καθημερινά στην κουζίνα τους σε μορφή σκόνης για διάφορες σάλτσες, στα φαγητά με κρέας και παρασκευάζουν βάμμα.

Σήμερα στον κόσμο έχουν ανακαλυφθεί γύρο στα 30 είδη συγγενικών μανιταριών του βραζιλιάνικου Agaricus, αλλά μόνο το είδος του Μurrill έχει τέτοιες θεραπευτικές ιδιότητες και μόνο αυτό το είδος φέρνει το όνομα «το Ηλιακό Μανιτάρι των Αζτέκων».

Το μανιτάρι αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου όταν εξελίσσεται ασκίτης (συσσώρευση φλεγμονωδών υγρών στη κοιλιά) ή λεμφοίδημα (στάση της λέμφου).Το μανιτάρι ποτέ δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Αποβάλλει με επιτυχία από τον οργανισμό τα προϊόντα μεταβολισμού του καρκινικού κυττάρου, ακόμη και όταν το κύτταρο αυτό είναι σε κατάσταση νέκρωσης (αποσύνθεσης).

Μετά από χημειοθεραπεία το Αγαρικό επαναφέρει την μικροχλωρίδα στα έντερα, η οποία τη συγκεκριμένη στιγμή βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ομαλοποιεί τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Εκτός αυτού καταστέλλει την εξέλιξη των μυκητιάσεων (ασπεργίλλωση, καντιντίαση κ.α), οι οποίες επίσης εμφανίζονται μετά από χημειοθεραπεία.

Το Αγαρικό δεν χρησιμοποιείται μόνο στην ογκολογία, αλλά και για θεραπεία των παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, του ήπατος, των νεφρών, του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος, της λέμφου και του αίματος. Είναι κατάλληλο ακόμη και για επιληψία και αυτοάνοσα νοσήματα (σκλύρηνση κατά πλάκας, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, εγκεφαλοπάθειες, σκληροδερμία, πολυαρθρίτιδα).

Το βραζιλιάνικο Αγαρικό έχει την δυνατότητα να καταστέλλει οποιαδήποτε παθογόνα μυκητώδη χλωρίδα και γι΄αυτό χρησιμοποιείται στις μυκητιάσεις του δέρματος, του κόλπου, των νυχιών, του στόματος κ.λπ.

Στην γεροντολογία (επιστήμη της γήρανσης) το Αγαρικό χρησιμοποιείται στη θεραπεία των ηλικιωμένων ανθρώπων και όλων όσων θέλουν να καθυστερήσουν τη γήρανση του οργανισμού τους.

Το Agaricus blazei murrill εκτός από πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα πολυσακχαριτών σε σύγκριση με όλα τα γνωστά θεραπευτικά μανιτάρια, ιδιαίτερα Β-D γλυκάνη. Στο εκχύλισμα όλες αυτές οι ουσίες περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Όπως αναφέρεται στις επιστημονικές μελέτες το μανιτάρι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πρόσληψή του αυξάνει των αριθμό και ενεργοποιεί τα κύτταρα «φυσικοί δολοφόνοι» και τους μακροφάγούς, δηλ. τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή των βακτηρίων, των ιών και για την αποβολή των ξένων σωμάτων, καθώς επισης βοηθάει στην δημιουργία ενώσεων και ουσιών-«ταχυδρόμοι» (όπως π.χ η ιντερφερόνη και η ιντερλευκίνη), οι οποίες επίσης συμμετέχουν στην άμυνα. Με τον τρόπο αυτό καταστέλλεται ο σχηματισμός πολλών ειδών καρκίνου όπως και η ανάπτυξη των όγκων.

Το Agaricus blazei murrill όχι μόνο σταματάει την ανάπτυξη των όγκων, αλλά οδηγεί και σε υποτροπή της ασθένειας. Αυτή η δράση του αποδείχθηκε με εξετάσεις σε ασθενεις με λευχαιμία, καρκίνο των εντέρων, των πνευμόνων, των γενετικών οργάνων, του μαστού, του πάγκρεας, του προστάτη, του ήπατος. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε μη εγχειρήσιμο καρκίνο του ήπατος, κύρωση ήπατος, καρκίνο του μαστού, όπως και στην ηπατίτιδα Β και C. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που ήταν αδύνατη η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Στους περισσότερους ασθενείς ο δείκτης του όγκου πέφτει αμέσως μετά από μερικές εβδομάδες και οι άρρωστοι αισθάνονται καλύτερα ακόμα και όταν για τις περιπτώσεις αυτές η κλασική ιατρική δεν δίνει καμία ελπίδα. Οι Ιάπωνες επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη θαυματουργή και πρωτ΄απ΄όλα γρήγορη δράση του μανιταριού ακόμη και σε ασθενείς με τελευταίο στάδιο του καρκίνου. Το μανιτάρι διεγείρει την αλλαγή του αίματος, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα σταθεροποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρόλο που το μανιτάρι αυτό ακόμα δεν είναι πολύ γνωστό στην Ευρώπη, το Αγαρικό αναγνωρίστηκε στην Ιαπωνία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ουρουγουάη και στις ΗΠΑ ως μανιτάρι, που προλαμβάνει τον καρκίνο. Στην Ιαπωνία κυκλοφορεί επίσημα ως αντικαρκινικό θεραπευτικό φάρμακο.

Τo μανιτάρι Agaricus ή το εκχύλισμά του μπορούν δραστικά να μειώσουν τις επικίνδυνες παρενέργειες των συμβατικών θεραπειών. Συμβάλλει στη διάλυση των τοξικών ουσιών, που δημιουργούνται στον οργανισμό μετά από τη χημειοθεραπεία. Έπειτα από έρευνα που έγινε σε 100 ασθενείς, που έπασχαν από καρκίνο των γενετικών οργάνων, απεδείχθη ότι το Αγαρικό μειώνει δραστικά τις παρενέργειες (όπως απώλεια όρεξης, αδυναμία, τριχόπτωση) και αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των κυττάρων-δολοφόνων.

Το Αγαρικό έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και στις δυσλειτουργίες του ήπατος, της πέψης και της παραγωγής αίματος, σε περιπτώσεις αυξημένης χοληστερίνης, σε προβλήματα /αύξηση/ σπλήνας, και σε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Για το λόγο αυτο το εκχύλισμα Αγαρικού εφαρμόζεται στις Η.Π.Α ως συνοδευτική θεραπεία των ασθενών με AIDS.

6. Ερίκιο (Hericium erinaceus)

HericiumΤο Hericium erinaceus συναντάται στο βόρειο ημισφαίριο στην Ευρώπης, στην Ανατολική Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Η εξωτική και συνάμα εξωγήινη μορφή του μανιταριού έμπνευσε τη δημιουργία διαφόρων παράξενων ονομασιών: χαίτη λιονταριού, μανιτάρι μαϊμού, κεφάλι μαϊμούς, κεφάλι αρκούδας, κεφάλι γουρουνιού, άσπρα γένια, γένια του γέρου, σκαντζόχοιρος με γένια, μανιτάρι σκαντζόχοιρος, πομ-πομ (διότι θυμίζει φούντα χειμερινού σκούφου) και άσπρο πομ-πομ (διότι το χρώμα του ποικίλλει από λευκό μέχρι υπόλευκο)

Στην Ιαπωνία το μανιτάρι είναι γνωστό ως “Γιαμαμπουσιτάκι”. Το Γιαμαμπούσι (κυριολεκτικά “αυτοί οι οποίοι κοιμούνται στο βουνό”) είναι μοναχοί-ασκητές της αίρεσης Σουκεντό του ασκητικού Βουδισμού. Το μανιτάρι αυτό θυμίζει “σουζούκακε”, κεντημένος μανδύας που φορούν αυτοί οι μοναχοί. „Τάκε” σημαίνει μανιτάρι στα γιαπωνέζικα. Στην Ιαπωνία το μανιτάρι είναι γνωστό με το όνομα Σισιγκασίρα,το οποίο σημαίνει “κεφάλι λεονταριού” και Χοουτόου, το οποίο σημαίνει „βρέφος-μαϊμού”. Σε κάποια κείμενα το μανιτάρι ονομάζεται λανθασμένα “hericium erinaceum”.

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική το μανιτάρι χορηγείται για γαστρικά προβλήματα, έλκη και γαστρεντερολογικές παθήσεις. Εκχύλισμα από το μανιτάρι Χοουτόου πωλείται στην Κίνα. Στην Βόρεια Αμερική οι Ινδιάνοι το χρησιμοποιούσαν σε μορφή πούδρας (από αποξηραμένα μανιτάρια) για τη θεραπεία θλαστικών τραυμάτων και για να σταματήσουν την αιμόρροια.

Το Hericium erinaceus, εκτός από φαρμακευτικό είναι και εδώδιμο μανιτάρι. Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι η γεύση του μανιταριού είναι παρόμοια με αυτή του ψαριού, του αστακού και του κάβουρα. Το μανιτάρι έχει ελαστική δομή παρόμοια μ’αυτή των καλαμαριών. Το μανιτάρι αυτό καλλιεργείται για βιομηχανικούς σκοπούς τα τελευταία χρόνια. Μέχρι πριν 2 δεκαετίες το θεωρούσαν σπάνιο μανιτάρι, αλλά σήμερα προσφέρεται στα περισσότερα καλά εστιατόρια.

Χάρη στη μορφή του το μανιτάρι Ερίκιο ονομάζεται στην Γερμανία “αγκαθώδη γένια σκαντζόχοιρου”. Η ακριβής μετάφραση του κινέζικου ιερογλύφου είναι „μανιτάρι με μαϊμουνοειδές κεφάλι”, επειδή η εξωτερική όψη του Ερικίου θυμίζει τις μαϊμούδες της Κίνας, οι οποίες έχουν τόσο πυκνό τρίχωμα που δύσκολα φαίνεται το πρόσωπό τους. Τα μανιτάρια “Σιανγκού” (αρωματικά μανιτάρια), όπως ακόμα ονομάζουν το Ερίκιο, είναι γνωστά στην Κίνα και εκτός της χώρας ως „υγιεινή διατροφή”. Στην Αρχαία Κίνα ήταν γνωστά ως “ελιξηριο μακροζωίας”.

Μεταξύ άλλων αυτό το μανιτάρι μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Είναι άριστο εδώδιμο μανιτάρι, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (32 αρωματικούς συνδυασμούς και ευρείο φάσμα βιοενεργών συστατικών). Εφαρμόζεται για αποτοξίνωση του οργανισμού και για απώλεια βάρους. Συνιστάται να λαμβάνονται 100 γρ. φρέσκο μανιτάρι ή 10γρ. αποξηραμένο ημερησίως. Στην αγορά ήδη πωλείται το ιδιαίτερα αποτελεσματικό εκχύλισμα του μανιταριού το οποίο είναι 18 φορές πιο συμπυκνωμένο. Ως συνοδευτική θεραπεία σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών συχνά συνιστάται το πιο δυνατο εκχύλισμα μανιταριού να συνδιάζεται με ταμπλέτες σκόνης.

Το μανιτάρι Ερίκιο υπό μορφή ταμπλετών ή καψουλών συνιστάται ως συμπληρωματική θεραπεία σε σοβαρές ασθένειες όπως:

– Καρκίνος, κυρίως των πεπτικών οργάνων (στομάχι, οισοφάγος, νεφρά, πάγκρεας)

– Μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

– Φλεγμονές και έλκη (κυρίως του στομάχου και των βλεννογόνων αδένων του οισοφάγου) , οξέα στο στομάχι, γαστρίτιδα

– Φλεγμονή του παγκρέατος

– Νόσος Crohn

– Παχυσαρκία

– Χρόνιες παθήσεις

– Νευρολογικές παθήσεις (πολυνευροπάθεια, Αλτσχάιμερ)

– Κατάθλιψη, ανησυχίες, φοβίες

– Κακή πέψη

– Αιμορροΐδες

– Για διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος

– Λοιμώξεις

Στο μανιτάρι Ερίκιο έχουν βρεθεί μεγάλες ποσότητες καλίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, φωσφόρου, γερμανίου, σεληνίου, και λίγο νάτριο. Εκτός απ’αυτό, το μανιτάρι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως και διάφορους πολυσακχαρίτες και πολυπεπτίδια. Πλέον καλλιεργείται σ’ όλον τον κόσμο. Είναι από τα λίγα μανιτάρια που φυτρώνουν στη Γερμανία και το οποίο έχει καταφέρει να κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων να μελετήσουν τη δομή του. Ο καθηγητής Σνίτσλερ από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Μονάχου, έχει φέρει αυτό το μανιτάρι από την Ασία, όπου δούλευε για πολλά χρόνια. Η έρευνά του έχει επιβεβαιώσει κάποιες από τις ιδιότητες του μανιταριού, ήδη γνωστές από τη λογοτεχνία. Είναι αποδεδειγμένη η ύπαρξη αντιμικροβιακών ουσιών, οι οποίες σταματούν για παράδειγμα το βακτήριο Helicobacter pylori,το οποίο ευθύνεται για την εμφάνιση των ελκών στο στομάχι. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική το μανιτάρι αυτό είναι ευεργετικό για τα ακόλουθα όργανα: νεφρά, συκώτι, σπλήνα, καρδιά και στομάχι. Βοηθάει την πέψη, αναστέλλει τον καρκίνο, συμβάλλει στη συνολική ενίσχυση και χαρίζει ζωτική δύναμη στον οργανισμό. Το μανιτάρι συνίσταται για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου, για γαστρίτιδα, έλκος δωδεκαδακτύλου και στομάχου, δηλ. χορηγείται κυρίως σε περιπτώσεις παθήσεων του πεπτικού συστήματος (από τον οισοφάγο και στομάχι έως το έντερο)!

Αυτή η θεραπευτική δράση του μανιταριού οφείλεται στους πολυσακχαρίτες και στα πολυπεπτίδια, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να διακρίνει τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνει.

Το Ερίκιο βοηθάει σημαντικά στην αποκατάσταση των βλεννογόνων αδένων. Μια μελέτη αποδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα του μανιταριού σε άτομα που πάσχουν από γαστρίτιδα. Στο 82% των περιπτώσεων σημειώθηκε σημαντική καταπράυνση των συμπτωμάτων, εκ των οποίων το 58% θεραπεύτηκαν πλήρως. Στην περίπτωση αυτή ο βλεννογόνος του στομάχου επουλώθηκε εντελώς.

Επιστήμονες από την Ιαπωνία έχουν ανακαλύψει, ότι το μανιτάρι περιέχει ουσίες όπως η Ερινακίνη, οι οποίες διεγείρουν τον παράγοντα ανάπτυξης των νεύρων. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ ωφέλιμο για τις παθήσεις των νεύρων και σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, επειδή μ’ αυτόν τον τρόπο υποβοηθείται η αναγέννηση των περιφερειακών νεύρων σε νευρολογικές παθήσεις και στην πολυνευροπάθεια.

7. Κορίολος ο ποικιλόχρωμος (Coriolus versicolor)

CoriolusΣτην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική το μανιτάρι Κορίολος χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος και της σπλήνας, για την αποβολή των τοξινών και την μείωση του πυρετού, ως τονωτικό για την καρδιά, για ελάττωση της βλέννας και συνιστάται σε περιπτώσεις καρκίνου, χρόνιας ηπατίτιδας, κούρασης, καθώς και σε λοιμώξεις των άνω αναπνευστικών οδών.

Το μανιτάρι Κορίολος είναι γνωστό στην Γερμανία ως “το φτερό της πεταλούδας” και συναντάται υπό διάφορες μορφές πάνω σε ξεραμένα φυλλοβόλα δέντρα. Δεν είναι ιδιαίτερα γευστικό γι’ αυτό και καλλιεργείται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς.

Ο Κορίολος ο πολύχρωμος είναι αποτελεσματικό σε:

– Διάφορες καρκινικές ασθένειες (καρκίνος του προστάτη, του μαστού, των ωοθηκών, της ουροδόχου κύστης, του δέρματος, του ήπατος, του πνεύμονα, του οισοφάγου, λευχαιμία, λέμφωμα, του εντέρου, του εγκεφάλου και μεταστάσεις).

– Μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

– Βακτηριακές λοιμώξεις

– Ιογενείς λοιμώξεις (έρπης, γρίπη)

– HIV – λοιμώξεις, AIDS (ΣΕΑΑ)

– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

– Διαβήτης

– Ρευματισμό

– Λοιμώξεις των άνω αναπνευστικών οδών, βρογχίτιδα

– Καντιντίαση

– Πρόβλημα με τη λειτουργία του ήπατος, ηπατίτιδα (χρόνια, οξεία ηπατίτιδα- А,B,C)

– Υψηλή αρτηριακή πίεση

– Φλεγμονή των εντέρων

– Εξάντληση, χρόνια κούραση

– Γαστρίτιδα, έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου

– Έμφραγμα

– Παθήσεις του δέρματος, κονδυλώματα

– Ημικρανίες

– Οιδήματα

– Βουητό/ κουδούνισμα στα αυτιά

Στις διεξαγμένες φαρμακολογικές εξετάσεις έχουν απομονωθεί δυο είδη πολυσακχαριτών, PSP και PSK, συνδεδεμένοι με πρωτεΐνες, οι οποίοι αποδεδειγμένα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σταματούν την ανάπτυξη των όγκων. Το 1977 ο πολυσακχαρίτης PSK αναγνωρίστηκε επίσημα από το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ως το πρώτο φάρμακο από μανιτάρια κατά του καρκίνου. Το μανιτάρι αυτό, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καταστολή της ανάπτυξης του καρκίνου και των όγκων στους πνεύμονες, στον προστάτη, στο στομάχι, στο μαστό, στη μήτρα, στο παχύ έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στον οισοφάγο, όπως και στην λευχαιμία, στα λεμφώματα και στον όγκο του εγκεφάλου και σε μετάσταση.

Πέρα από τις αντικαρκινικές του επιδράσεις, το μανιτάρι Coriolus versicolor, έχει επίσης ισχυρή δράση στην καταπολέμηση ασθενειών που προέρχονται από λοιμώξεις και φλεγμονές. Κλινικές εξετάσεις απέδειξαν, ότι το μανιτάρι αυτό ενεργοποιεί την αμυντική ικανότητα του κυττάρου, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη παραγωγή λεμφοκυττάρων, μονοκυττάρων, μακροφάγων, κυττάρων μυελού των οστών και των φυσικών κυττάρων- δολοφόνων. Ο Κορίολος έχει αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή δράση σε: E.coli, σταφυλοκόκκους, στρεπτοκόκκους, καντιντίαση, klebsiella, λιστέρια, τοξοπλάσμωση. Επίσης έχει αποδειχθεί η αντιική δράση του (κατά του HIV, έρπητα και κυτταρομεγαλοϊού). Στους οροθετικούς, παρατηρείται βελτίωση της ποιότητα ζωής τους διότι μειώνει την κούραση. Επίσης πρέπει να τονιστεί η θετική επίδραση του μανιταριού στο ήπαρ. Αποδείχθηκε ότι ομαλοποιεί την δυσλειτουργία του ήπατος, αναζωογονεί τα προσβεβλημμένα ηπατικά κύτταρα και αισθητά καταπραΰνει τα συμπτώματα της Ηπατίτιδας A,B,C και της κύρωσης του ήπατος. Ο πολυσακχαρίτης PSK έχει και αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνει την αλλοίωση των γονιδίων και μειώνει τις υπάρχουσες αγγειογενέσεις.

Το μανιτάρι μπορεί να μειώσει δραστικά τις επικίνδυνες και επώδυνες παρενέργειες των συμβατικών θεραπειών όπως η χημειοθεραπεία, ιδίως την καταστολή της αιμοποίησης και την αλλοίωση των βλεννογόνων αδένων. Άλλη έρευνα έχει αποδείξει, ότι η δράση των φαρμάκων δεν επηρεάζεται από τον πολυσακχαρίτη PSK.

8. Κοπρίνος (Coprinus comatus)

CoprinusΤο μανιτάρι Κοπρίνος στην Γερμανία ονομάζεται ακόμα “μελάνη”, επειδή τα παλιά μανιτάρια αποσυντίθενται έως μία ουσία, που έμοιαζε με σκούρα μελάνη. Το μανιτάρι φυτρώνει σε λιβάδια, χωράφια και γύρω στα δάση. Καλλιεργείται εύκολα αλλά έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Αν και δεν είναι το τέλειο φάρμακο, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για την βελτίωση της ανθεκτικότητας του σώματος στους διαβητικούς. Έτσι ο διαβήτης μπορεί να περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά η πρόσληψη μανιταριών δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λήψη ινσουλίνης, τον ιατρικό έλεγχο και την δίαιτα.

Η πρόσληψη του Coprinus comatus συνιστάται σε:

– Διαβήτη (μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σε διαβήτη I και II)

– Αθηροσκλήρωση, προβλήματα με την ροή αίματος

– Προβλήματα πέψης και αιμορροΐδες

– Προβλήματα με την εντερική χλωρίδα

– Προβλήματα του συνδετικού ιστού

– Καρκίνωμα του Ehrlich- σταματά την ανάπτυξή του

– Φλεγμονές

– Καρδιακά εμφράγματα, παθήσεις των καρδιακών αγγείων, αρρυθμίες

– Αλκοολισμό

Το μανιτάρι Κοπρίνος είναι πλούσια πηγή μετάλλων και βασικών βιταμινών, κυρίως αυτών του συμπλέγματος B. Επίσης, είναι από τα λίγα μανιτάρια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Το μανιτάρι αυτό είναι πολύ καλά μελετημένο, επειδή έχει ευρωπαϊκή προέλευση. Το 1934 είχαν γίνει οι πρώτες μελέτες της επίδρασης του στη μείωση του σάκχαρο του αίματος. Από τότε, η σκόνη του συγκεκριμένου μανιταριού προτείνεται κυρίως στους διαβητικούς. Ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και πρωτ΄απ΄όλα μπορεί να προλάβει την αρνητική επίδραση του διαβήτη στην καρδιά και στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο Κοπρίνος έχει προστατευτική δράση στις νησίδες του Λάνγκερχανς (κύτταρα που παράγουν ορμόνες στο πάγκρεας π.χ ινσουλίνη). Με πειράματα αποδείχθηκε, ότι μιάμιση ώρα μετά από τη λήψη της σκόνης, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μειώνεται μέχρι και 41%. Μετά από τρείς ώρες, εξακολουθεί να είναι 31% πιο χαμηλό. Επιπλέον, 6 ώρες αργότερα το αίμα περιέχει 20% λιγότερο σάκχαρο, από όσο θα είχε κανονικά χωρίς τη λήψη του μανιταριού. Μεταξύ της ικανότητας του μανιταριού να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και αυτής του τολβουταμιδίου (αντιδιαβητικό) δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, το μανιτάρι όμως θεραπεύει την αιτία που προκαλεί τον διαβήτη χωρίς παρενέργειες. Οι βιολογικά δραστικές ουσίες, που περιέχει αυτό το μανιτάρι, μειώνουν το επίπεδο του σακχάρου και ανακουφίζουν τις επιπτώσεις της αθηροσκλήρωσης από το κακό μεταβολισμό. Η λήψη του μανιταριού προλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την τύφλωση στους διαβητικούς, την ακρωτηρίαση των ποδιών, την καρδιακή προσβολή και την πιθανότητα εμφράγματος.

Εκτός από όλα αυτά, οι επιστήμονες έχουν βρει και ουσίες, οι οποίες σταματούν την ανάπτυξη των σαρκωμάτων και των καρκινωμάτων. Το μανιτάρι είναι αποτελεσματικό και ενάντια στις αιμορροΐδες και σε προβλήματα με το πεπτικό σύστημα (δυσκοιλιότητα, κ.α)

9. Αουρικουλάρια (Auricularia polytricha)

AuriculariaΣτην Ανατολική Ασία αυτό το μανιτάρι χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως τροφή. Το γερμανικό της όνομα “Αυτί του Ιούδα” η Αουρικουλάρια οφείλει στο θρύλο ότι στο δέντρο σαμπούκου όπου απαγχονίστηκε ο Ιούδας, άρχισαν να φυτρώνουν μανιτάρια σε σχήμα αυτιού.

Το μανιτάρι Αουρικουλάρια συνιστάται για:

– την αποφυγή σχηματισμού νέων όγκων του συνδετικού ιστού

– την καθυστέρηση της πήξης του αίματος, σε θρομβώσεις

– αθηροσκλήρωση, προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος

– τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα

– τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

– αιμορροΐδες

– Καρκινικές παθήσεις (του δέρματος, του προστάτη)

– την αύξηση της λίμπιντο

– ημικρανίες

– τη ενίσχυση της ανοσίας, για λοιμώξεις

– βουητό/κουδούνισμα στα αυτιά

– πολυσαρκία

– μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, σε καρδιοαγγειακές παθήσεις

– θεραπεία των λοιμώξεων των βλεννογόνων αδένων και του δέρματος

– χρόνιες παθήσεις

Εκτός από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολύτιμα λευκώματα η Αουρικουλάρια περιέχει και σημαντικά μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και πυρίτιο. Η Αουρικουλάρια είναι πλούσια σε δευτερεύουσες ουσίες, οι οποίες μπορούν για παράδειγμα να εμποδίσουν την πήξη του αίματος και κάποια λοίμωξη. Αυτό είναι αποδεδειγμένο μέσω πολλών εξετάσεων Ειδικά σε περίπτωση φλεγμονής των βλεννογόνων αδένων, παρατηρείται σημαντική βελτίωση. Εκτός από αυτό, το μανιτάρι ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερόλης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και σταματά τον σχηματισμό των κακοήθων όγκων του συνδετικού ιστού. Η ικανότητα του μανιταριού να σταματά την πήξη του αίματος, καλυτερεύει τη ρεολογία του αίματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την καλύτερη πήξη του αίματος ειδικά σε ανθρώπους με πιο στενά καρδιακά αγγεία. Με τη χρήση του μανιταριού μπορούν να προληφθούν θρομβώσεις και φράξιμο των αρτηριών, μειώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, αθηροσκλήρωση ή εγκεφαλικό. Επίσης μπορεί να ανακουφίσει τους δυνατούς πόνους στα πόδια, αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος. Το μανιτάρι Auricularia polytricha κατέχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα κοινά φάρμακα, καθώς η σύσταση του μανιταριού δεν επιτρέπει να επιβαρύνονται τα υπολείμματα του κολλαγόνου στις φλέβες, όπως συμβαίνει με κάποια άλλα φάρμακα-διαλυτές αίματος.

Πριν από πολύ καιρό οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η Αουρικουλάρια μπορεί να χορηγείται για επιβράδυνση της πήξης του αίματος. Αυτός είναι ο λόγος που στην Ανατολική Ασία η συχνότητα των θρομβώσεων και των εμφραγμάτων στον πληθυσμό, είναι σημαντικά πιο χαμηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες.

10. Πολύπορος (Poliporus umbellatus)

PolyporusΤο μανιτάρι Πολύπορος φυτρώνει από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο στους πυκνούς θάμνους των δασών με βελανιδιές και οξιές. Συχνά ένας θάμνος μανιταριών μπορεί να έχει 100 καρποσώματα και να ζυγίζει μέχρι και 20 κιλά. Το μανιτάρι φυτρώνει κυρίως στην Ασία. Για ιατρικούς σκοπούς χρησιμοποιείται το υπόγειο μέρος του μανιταριού, το οποίο εξασφαλίζει την επιβίωσή του σε κακές καιρικές συνθήκες.

Η θεραπεία με το μανιτάρι Πολύπορος έχει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα για τα παρακάτω:

– αφυδάτωση, χωρίς όμως να έχουμε απώλεια καλίου

– οιδήματα

– μείωση της χοληστερόλης

– ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (επιρεάζει τη διαστολική τιμή)

– βελτίωση της δομής του δέρματος

– διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος

– αντιμετώπιση των λοιμώξεων

– ενίσχυση της καρδιάς

– καταπολέμηση της φλεγμονής του συνδετικού ιστού

– απώλεια βάρους

– θεραπεία αιμορροΐδων

Στον Πολύπορο βρέθηκαν Εργοστερίνη, Αλφα-υδροξυτετρακοζάνη, βιοτίνη (βιταμίνη Β), όπως και πολυσακχαρίτες και πολυπεπτίδια. Το μανιτάρι αυτό είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Από τα μέταλλα έχουν βρεθεί σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, σιδήρου και τα ολιγοστοιχεία μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Το μαγγάνιο υποστηρίζει όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την λειτουργία πολλών ενζύμων, τα νεύρα και χορηγείται για την αποκατάσταση των οστών. Ο χαλκός είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών και στη λειτουργία πολλών ενζύμων. Η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου διεγείρει την έκκριση της ινσουλίνης.

Ο Πολύπορος διεγείρει την έκκριση και την απέκριση των ούρων και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται κυρίως για την αποβολή υγρών από τον οργανισμό. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αναφέρεται, ότι το μανιτάρι βελτιώνει τη δομή του δέρματος, κάνει το μυϊκό ιστό πιο ελαστικό, αποφράζει τους πόρους και τους ιδρωτοποιούς αδένες και διευκολύνει την απόβολή των υγρών στην εγκυμοσύνη. Είναι αποτελεσματικό σε οιδήματα, διάρροια και ίκτερο. Οι διεξαγμένες από την σύγχρονη ιατρική δοκιμές επιβεβαιώνουν την πείρα της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Η πρόσληψη του μανιταριού αυξάνει την αποβολή του νερού, νατρίου και χλωρίου από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι τόσο δυνατό, όπως και στα φάρμακα (π.χ εθακρυνικό οξύ). Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο γεγονός, ότι στη λήψη φαρμάκων παρατηρείται απώλεια καλίου, το οποίο είναι αρνητικό, επειδή το κάλιο είναι αναγκαίο για κάποιες βασικές λειτουργίες στον οργανισμό.

Το εκχύλισμα του μανιταριού έχει αντικαρκινική δράση. Συνιστάται σε περιπτώσεις όπου το δεσοξυριβοζονουκλεϊκό οξύ (DNA) των κυττάρων έχει αλλοιωθεί. Η θεραπευτική δράση του μανιταριού αποδείχτηκε από τις εξετάσεις ασθενών που πάσχουν από λευχαιμία και καρκίνο του πνεύμονα. Εκτός απ’αυτό η θεραπεία με το μανιτάρι Poliporus umbellatus εξουδετερώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας στους καρκινοπαθείς.